Donateursvertrouwen en donateursvermoeidheid: 2 uitdagingen onder de loep door Ifunds

Welke impact heeft digitalisering op fondsenwerving? Hoe kan ze donateursvertrouwen en -vermoeidheid beïnvloeden? Data en technologie vormen geen dreiging, integendeel, ze bieden talrijke kansen voor fondsenwervers. Ze maken de zoektocht naar geschikte prospecten en het onderhouden van donateursrelaties eenvoudiger en efficiënter. Ifunds belicht twee huidige uitdagingen en hoe je ze als non-profitorganisatie kunt omarmen.

Uitdaging 1: donateursvertrouwen behouden en verhogen
Transparancy is key.

Het vertrouwen van donateurs behouden en versterken, vraagt om continue inspanningen van fondsenwervers. Wat kun je doen om het te vergroten? Transparantie is je ticket naar een verhoogd donateursvertrouwen. Wees bijvoorbeeld transparant over hoe de donaties worden besteed en rapporteer regelmatig en helder over de behaalde resultaten. Geef donateurs een duidelijk beeld van de impact die ze maken en laat zien dat hun bijdragen worden gewaardeerd. Stel jaarverslagen op die up-to-date financiële informatie en succesverhalen delen. Tot slot kun je ook openbare evenementen organiseren, zoals impactrapportagebijeenkomsten, waar donateurs persoonlijk kunnen zien en ervaren hoe hun steun een echt verschil maakt.

Uitdaging 2: donateursvermoeidheid traceren en counteren
Be selective and exclusive.

Donateursvermoeidheid wil je ten alle tijden vermijden, al is het een uitdaging waar je vroeg of laat mee geconfronteerd wordt. Wat kun je doen om een dip in de betrokkenheid tegen te gaan? Werp een helikopterblik op je donateurscommunicatie en ga kritisch na of je contacten niet te veel gecontacteerd worden. Zorg ervoor dat jouw communicatie in balans is en vermijd overmatige vragen om steun. Wees creatief in jouw benadering en bied donateurs nieuwe manieren om betrokken te blijven. Organiseer zo unieke evenementen voor trouwe donateurs, bied exclusieve inhoud en updates aan via een nieuwsbrief of creëer een loyaliteitsprogramma dat beloningen biedt voor langdurige ondersteuning. Aandacht schenken aan de unieke behoeften en verwachtingen van jouw donateurs, vermindert donateursvermoeidheid, verhoogt hun betrokkenheid en draagt bij tot de positieve verandering in de samenleving waar jullie samen voor gaan.

Meer lezen over de trends die het huidige landschap kenmerken, we benoemen er drie in dit artikel.

Tip: Ifunds deelt via LinkedIn praktisch toepasbare adviezen op maat van ambitieuze Nederlandse non-profitorganisaties. Bezoek onze bedrijfspagina, klik op het belletje of ‘Follow’, en ontvang iedere week hands-on tips en tricks.

Terug naar overzicht

Geplaatst op 21 juni 2023